Til fylkespolitikere i Vestland fylke,
Vestland fylkeskommune har hatt et forslag til ny tilbudsstruktur i de videregående skolene i fylket ute på høring. Høringsforslaget skapte mye støy i Nordfjord, og det har vært rekordmange innspill fra Nordfjord. Nå har fylkesdirektøren kommet med et nytt forslag om ny skolestruktur i Vestland fylke. Etter innspillsmøtet på Eid vgs. og alle høringsinnspillene i vår trodde vi at fylkesadministrasjonen ville høre på 3 av 4 rektorer/ordførere/vekstselskap i Nordfjord og foreslå studiespesialiserende tilbud ved alle de 4 videregående skolene i Nordfjord. Der tok vi feil.
Det som derimot er tilfellet er at fylkesadministrasjonen ønsker å sentralisere tilbud i Nordfjord, og ta ned et betydelig og forholdsmessig stort antall elever ved Måløy vgs. I forslaget fra fylkesdirektøren kommer Måløy vgs. dårligst ut av alle skolene i Nordfjord, til tross for at skolen har flest søkere, få ledige plasser, venteliste, lite frafall og et tilbud som er godt tilpasset næringslivet sitt behov. Måløy Vekst forstår ikke begrunnelsen for at Måløy vgs. skal miste så mange elevplasser, og behandles så mye dårligere enn de andre skolene i Nordfjord.
Måløy Vekst vil i hovedsak fokusere på fylkesdirektøren sin anbefaling (forslag 3). I dette forslaget er det helt tydelig et ønske om å sentralisere tilbud i Nordfjord. Med det nye forslaget skal Eid vgs. og Stryn vgs. beholde antall elevplasser som i dag (330 på Eid og 300 på Stryn), mens Måløy vgs. skal miste 83 elevplasser og Firda vgs. skal miste 42 elevplasser. Måløy vgs. skal med dette forslaget gå fra 387 elevplasser til 304 elevplasser. I tillegg til at Måløy vgs. skal miste studiespesialisende tilbud og restaurant- og matfag, som i tidligere forslag, så er det nå også kommet et forslag om å flytte kjøretøylinjen fra Måløy til Stryn, og endre YSK industriteknologi til YSK maritim.
Etter å ha lest gjennom forslaget fra fylkesdirektøren sitter Måløy Vekst igjen med flere spørsmål:
- Er det et politisk mål i Vestland fylkeskommune at skoletilbud skal sentraliseres og at flere skoleelever skal måtte pendle eller flytte på hybel?
- Hva er begrunnelsen for at det største nedtrekket av elevplasser i Nordfjord skal tas fra Måløy vgs. når det er flere ledige plasser ved de andre skolene?
- Ønsker fylkeskommunen rene “yrkesfagskoler” eller rene “gutteskoler”? Hvis Måløy vgs. mister både vg2 og vg3 studiespesialiserende og restaurant- og matfag, så mister vi også jentene våre.
- Har fylkesadministrasjonen satt seg inn i næringslivet sitt behov og arbeidsmarkedet i Nordfjord?
- Har fylkesadministrasjonen vurdert hvilke konsekvenser dette forslaget får for folketallsutvikling og rekruttering til næringslivet i Nordfjord?
- Hvordan kan fylkesadministrasjonen nå komme med helt nye forslag som ikke var en del av høringen? Nå skal plutselig Måløy vgs. også miste både kjøretøylinjen (forslag 3) og IT og medieproduksjon (forslag 2). I tillegg skal man endre YSK vg2 teknologi- og industrifag til YSK maritim. Ingen av disse forslagene var en del av høringen.
Studiespesialiserende tilbud er avgjørende for næringsliv og samfunnsutviklingen på kysten
Til tross for at Måløy vgs. har venteliste og god oppfylling på studiespesialiserende så foreslår fylkesdirektøren å tilby kun Vg1 studieforberedende ved skolen. Det skal heller opprettes 2 klasser på vg2 og vg3 på Eid vgs. Alle elevene fra ytre Nordfjord skal busses eller flytte på hybel på Eid. Fylkesdirektøren skriver : “Eid vgs. ligg i rimeleg reiseavstand frå Måløy”. Mener fylkesdirektøren at elever fra Måløy og bygdene rundt som vil bruke 2,5- 3 timer i buss hver dag er rimelig reiseavstand? For elever i ytre del av Stad kommune, som ser på Måløy vgs. som sin lokale videregående skole, kan reisetiden bli hele 3,5 timer per dag. For skoleåret 2024/25 så er det hele 82 elever fra Stad kommune. Måløy Vekst synes at det er urimelig og urettferdig at elever fra ytre Nordfjord som har lengst reiseavstand til de andre skolene i Nordfjord skal være de elevene som skal flyttes på og busses i opptil 3 timer hver dag.
Måløy Vekst ser forslaget fra fylkesdirektøren om å tilby vg1 studiespesialiserende ved Måløy vgs. kun som et første skritt på veien til å legge ned hele studiespesialiserende ved Måløy vgs. Å legge ned studiespesialiserende ved Måløy vgs. vil være svært skadelig for rekruttering til næringslivet og samfunnet vårt forøvrig, og vi frykter at mange vil flytte vekk fra Måløy og Nordfjord hvis dette blir en realitet. Dette forslaget rammer spesielt hardt elever, lærere og barnefamilier som ønsker å kunne ha muligheten til å tilby barna sine gode utdanningsmuligheter i Måløy. Måløy vil med dette forslaget bli et mindre attraktivt sted å bo, arbeide og drive næring. Måløy Vekst kan ikke forstå at fylkespolitikerne i Vestland vil bygge ned det sterke næringslivet i Måløy som hele Nordfjord er så avhengig av. Vi vil minne om at det fra Stad kommune pendlet 369 personer til Kinn kommune i 2022 (Menon Economics, 2023), mens det var kun 145 personer som pendlet fra Kinn kommune til Stad kommune. Dette viser at næringslivet i Måløy tilbyr attraktive arbeidsplasser for våre nabokommuner. Det betyr også at hvis det går nedover med næringslivet i Måløy så vil det ramme hele Nordfjord. Mens arbeidspendlingen i dag går i stor grad fra Stad til Måløy, så skal nå elevpendlingen gå den andre veien. Det blir med andre ord mye trafikk i begge retninger på riksveg 15 i Nordfjord i fremtiden. Dette er ikke en bærekraftig utvikling, og dette forslaget vil ha store både økonomiske og miljømessige konsekvenser.
Kjøretøylinjen er viktig for maritim næring
Fylkesdirektøren kommer også med et helt nytt forslag om at kjøretøylinjen ved Måløy vgs. skal flyttes til Stryn vgs. Denne linjen har gode søkertall og god oppfylling. Argumentet om å ta bort kjøretøylinjen for å spisse utdanningen i Måløy mot maritim næring henger ikke på greip, og viser at fylkesadministrasjonen ikke har innsikt i denne linjen. Kjøretøylinjen produserer mekanikere både til bilbransjen og til verftsindustrien. De 5 skipsverftene i Måløy er helt avhengig av lærlinger i motormekanikerfaget fra Måløy vgs. Siden Måløy vgs. mistet industriteknologi vg2 til Eid vgs. i 2016 har verftsindustrien i Måløy rekruttert flere fra motormekanikerlinjen i Måløy. I tillegg rekrutterer Toyota Nordfjord og Førde og flere andre bilverksted fagfolk fra denne linjen. Toyota Nordfjord og Førde har til en hver tid lærlinger fra kjøretøylinjen. Kutt i kjøretøylinjen ved Måløy vgs. vil gjøre det vanskelig for bilbransjen og verftsindustrien i vår region til å rekruttere arbeidskraft. Måløy Vekst synes ellers at det er lite rasjonelt å pusse opp og bygge ny kjøretøylinje i Måløy, for så å legge den ned og flytte den til Stryn rett etterpå. I forslaget fra fylkesdirektøren så skal Måløy vgs. miste både YSK industriteknologi og vg2 kjøretøy. Skjer det, så forsvinner alle muligheter for å gi lærlinger til all landbasert industri fra Måløy videregående skole. Dette viser at den sterke verftsindustrien i Måløy er helt glemt i Vestland fylkeskommune sin maritime satsing ved Måløy vgs. Måløyregionen har en sterk maritim klynge som består av både skipsverft, rederier, utstyrsleverandører, skipsdesignere og tjenesteleverandører. Denne bransjen skriker etter arbeidskraft og forslaget fra fylkeskommunen vil gjøre det enda vanskeligere å rekruttere både fagfolk og ingeniører til den maritime næringen i Måløy.
Måløy Vekst er på vegne av samfunn og næringsliv i Måløy veldig bekymret for den videre politiske behandlingen av skolestrukturen i Nordfjord. Vi opplever at fylkesadministrasjonen har manglende innsikt i linjene ved skolen vår, pendlingsavstander i Nordfjord og næringslivet i ytre sin betydning for Nordfjord og Vestland. Forslaget fra fylkesdirektøren er et forslag om nedbygging av samfunn og næringsliv i ytre Nordfjord. Vi kan ikke forstå at fylkespolitikerne kan være med på å bygge ned det gode tilbudet og helheten i tilbudet ved skolen vår, og ødelegge for samfunnsutviklingen og næringslivet i ytre Nordfjord. Vi føler på avmakt og føler oss urettferdig behandlet av fylkesadministrasjonen i denne saken, og håper at fylkespolitikerne ser at elever og næringsliv i Nordfjord ikke er tjent med denne sentraliseringen av tilbud i Nordfjord.