Skattefunnsamling 27.01

I dag var det endelig duket for en liten samling igjen. På dagens agenda sto det skattefunn og andre støtteordninger/verktøy. På grunn av smitteversreglene arrangerte vi samlingen i Nordfjordhallen hvor der er fastmonterte seter og god plass til å holde avstand.

Som vanlig, starter vi samlingene våre med en liten oppsummering av hva vi i Måløy Vekst jobber med for tiden. Vi bruker mye tid på blant annet prosjekter som PEAK Måløy, Smartby Måløy, ringvirkninger av Stad Skipstunnel og vi jobber også med et nytt rekrutteringstilbud til bedriftene. I tillegg til dette holder vi på å hente inn informasjon fra våre aksjonærer for å bedre kunne synliggjøre disse på vår nettside.

Etterfulgt av denne oppsummeringen fikk vi en flott presentasjon av Innovasjon Norge om deres støtteordninger/verktøy av avdelingsleder Kristine Kopperud Timberlid. Formålet til Innovasjon Norge er at de skal være statens og fylkeskommunenes virkemiddel for å realisere verdiskapende næringsutvikling i hele landet. De skal bidra til bærekraftig vekst og eksport for norsk næringsliv, og de har kontorer over hele landet, samt resten av verden. 1 2019 delte Innovasjon Norge ut 6,7 milliarder kroner. Innovasjon Norge er en investor som tilbyr finansiering til bedrifter med nyskapende forretningsidéer og potensiale for vekst.

Randi og Ove Hoddevik, banksjef i Sparebanken Vest hadde en diskusjon om de lokale bankene og deres rolle. Her ble det blant annet diskutert hva de største fallgruvene som banken ser og hvor viktig det er at privatpersoner har tillit og godt forhold til den lokale banken. I tillegg til dette ble det også diskutert oppskriften på en god lånesøknad og samspillet med Innovasjon Norge. 

Merete Lunde, regionalansvarlig i Vestland Forskningsrådet holdt et spennende foredrag om deres skatteordninger/verktøy. Norges forskningsråd er en forskningspolitisk rådgiver for regjeringen og departementene og fordeler årlig rundt 10 milliarder kroner til forsking og innovasjon. Samtidig som vi fikk muligheten til å bli bedre kjent med Vestland Forskningsrådet fikk vi også en innføring i deres skatteFUNN- kurs. Skattefradragsordning for bedrifter skal forbedre eller utvikle en ny vare, tjeneste eller produksjonsprosess, hvor det er behov for ny kunnskap. Oppfordringen er at flere bedrifter i Måløy-regionen bør benytte seg av Forskningsrådet sine støtteordninger og SkatteFUNN.

Paneda v/daglig leder Geir Gjørsvik fortalte om sine erfaringer med Innovasjon Norge og Forskningsrådet sine støtteordninger/verktøy. Paneda er verdens beste på DAB-teknologi, og et stjerneeksempel innen nyskapning og innovasjon. Bedriften fra Selje har vunnet mange priser, blant annet Reodorprisen og fem ganger Gaselleprisen. Gasellene er Norges raskeste voksende og mest vellykkede bedrifter. En gaselle må ha minst doblet omsetningen på fire år, og tjene penger. Et nytt produkt i porteføljen til Paneda er PWS, som er et befolkningsvarslingssystem. Gjennom blant annet dette produktet har Paneda søkt støtte fra Innovasjon Norge og Sparebanken Vest, og daglig leder sier selv at Paneda ikke hadde eksistert om det ikke var for nettopp disse aktørene. Paneda har gode erfaringer med Innovasjon Norge og syntes at de har greie søknadsprosesser og rapporteringer, og at de er svært dyktige og med lokal kunnskap.  

Se presentasjonen til Innovasjon Norge 

Se presentasjonen til Forskningsrådet SkatteFUNN

Se presentasjonen til Paneda her