Fra Ukraina til Måløy for å forske

MARHARYTA KRYVA HOS MMR

I 2019 tok Marharyta Kryva et valg om å flytte fra Ukraina til Norge, nærmere bestemt Måløy. Marharyta har en spennende utdanningsbakgrunn og en PhD innen økologi med spesialisering i miljøsikkerhet. Både mastergraden og doktorgraden er fra Ukraina, henholdsvis Mykolaiv og Kyiv. Hun har mye erfaring, og de siste 10 årene i Ukraina jobbet hun som forsker på universitet. Forskningen har vært innen miljøkjemi, kjemisk termodynamikk og kjemisk kinetikk.

Målet om doktorgrad og forskertittelen kom tidlig i studieløpet. Men det er ikke bare, bare å ta en doktorgrad og samtidig kombinere det med familieliv og fritidsaktiviteter. Målet ble en livsstil, og Marharyta laget en plan og krysset av for hver fullført oppgave. – Det var rundt ti år med langt, hardt og møysommelig arbeid for å skaffe meg den kunnskapen jeg trengte.

Mottoet for arbeidet og endringer som går igjen når Marharyta står på terskelen til noe nytt har blitt: «Ikke vær redd for at det ikke vil fungere, vær redd for at du ikke prøvde». Og å prøve noe nytt har hun virkelig gjort de siste årene.

Måløy vant meg med sin beliggenhet, den omkringliggende naturen, og jeg tror det var kjærlighet ved første blikk.

Da datteren var 3 år, hadde Marharyta allerede 7 vitenskapelige artikler, 2 patenter og en ferdig avhandling om temaet «En miljøsikker metode for termisk utnyttelse av brukte bildekk». Dagen før doktorgraden skulle forsvares, var mannen Valerii Kozbur invitert til å jobbe hos Skipskompetanse i Måløy. Han er skipsingeniør med mange års erfaring i utlandet. Den fantastiske muligheten til å utvikle hans ferdigheter og prøve livet i et annet land ble tatt imot med åpne armer i familien.

13. juni 2019 forsvarte Marharyta doktorgradsavhandlingen sin, og allerede et par måneder etter, i august 2019, kom hun og datteren til Måløy med et enkelt flyttelass bestående av kofferter for å gjenforenes med mannen. – Jeg var vanvittig glad for at jeg oppnådde målet jeg hadde ønsket meg så lenge. Samtidig tok vi et valg og reiste til Norge like etter. Jeg husker veldig godt det første inntrykket og erindringen min. Det var da bussen kjørte inn på broen og jeg så denne byen med egne øyne. Måløy vant meg med sin beliggenhet, den omkringliggende naturen, og jeg tror det var kjærlighet ved første blikk.

Vi kom fra en storby med 600 000 innbyggere, og sjansene for å finne en jobb som forsker i en liten by som Måløy tenkte jeg var minimale.

Som nyinnflyttet med en spesiell kompetanse og et annet språk, forstod Marharyta at det var viktig å inkludere seg i et arbeidsmiljø eller et forskningsmiljø. Hun var klar for enhver jobb.
– Vi kom fra en storby med 600 000 innbyggere, og sjansene for å finne en jobb som forsker i en liten by som Måløy tenkte jeg var minimale.

For å integrere seg i arbeidsmiljøet følte Marharyta det var nødvendig og obligatorisk å kunne uttrykke sine tanker på norsk like tydelig som på ukrainsk eller på russisk, samt å forstå språket i det virkelige liv. Daglig skolegang og hardt arbeid førte raskt til resultater. – Jeg er takknemlig for rektor i Kinn utdannings- og ressurssenter, Stephan Lexau, for uvurderlig kunnskap og tålmodighet!

Etter 6 måneders skolegang begynte hun å lete etter en jobb. Oppgaven var å finne et sted for språkutøvelse fra NAV. Trinn 1 var å lage en liste over alle firmaer med adresser som ligger i Måløy. Trinn 2 var å skrive ut CV-en sin for så å gå på jakt etter muligheter.
– Måløy Marine Ressurssenter (MMR) og lokalavisen var de siste på listen min. Planen var å besøke 2. etasje hos MMR, og deretter 3. etasje hos avisen. Etter å ha snakket med MMR ombestemte jeg meg, og gikk ikke videre opp til avisen. Jeg var veldig fornøyd med praten med daglig leder av MMR og dro hjem med håp om et vellykket resultat. En uke senere kom positivt svar fra MMR, og MMR tok meg inn i språkpraksis som forsker. Jeg var så glad for at jeg fikk muligheten til å bruke den kunnskapen som jeg allerede hadde. Det viktigste var at det var en mulighet til å realisere meg selv i det området som jeg virkelig ønsket.

Jeg er takknemlig for at MMR ga meg en så fantastisk mulighet og fikk meg til å føle at jeg er på riktig plass.

I dag er Marharyta ansatt hos MMR og har en stilling som forsker. Hun besto Bergens norske test, fikk B1 og fikk bekreftet utdannelsen sin i Nokut i 2020. Til tross for utfordringer og endring av bosted, var Marharyta i stand til å realisere seg selv innenfor det området hun virkelig liker.
– Hver dag våkner jeg og går på jobb i et fantastisk humør, fordi jeg vet at min forskningsjobb er en verden av nye muligheter som jeg er så interessert i å lære om og utforske. Jeg er takknemlig for at MMR ga meg en så fantastisk mulighet og fikk meg til å føle at jeg er på riktig plass.

Marharyta legger til:
– Selvfølgelig har jeg fortsatt mye å lære, både med språket og detaljene i selskapets arbeid. Likevel vet jeg en ting sikkert – vitenskapen har ikke noe språk. For en ekte forsker spiller ikke rollen, kjønn, alder, morsmål og nasjonalitet noe.  Det viktigste å skape kunnskap og gjøre oppdagelser med en ren intensjon om å bidra med bærekraftige løsninger for planeten vår og til fordel for menneskeheten. Det viktigste er å skape kunnskap og gjøre oppdagelser med en ren intensjon om å bidra med bærekraftige løsninger for planeten vår og til fordel for menneskeheten. Husk at verden er full av muligheter bare man tørr å ta sjansen!

Måløy Marine Ressurssenter (MMR) skal styrke næringslivet i regionen gjennom å formidle, utvikle og gjennomføre forsknings- og utviklingsprosjekt (FoU) og bygge næringsrelevant FoU-infrastruktur. MMR utvikles i tett samarbeid mellom den marine næringen og det akademiske miljøet innen marin sektor, og vil arbeide med næringsrelevante prosjekter innen marin sektor. MMR har en direkte kobling mellom verdensledende aktører, universitet og næringsliv som gjør dem unike.