Se video om fiskeri- og havbruksnæringen i Måløy HER.
Onsdag 25. september arrangerte Måløy Vekst, i samarbeid med Vestland Fylkeskommune, Fiskeri- og havbrukskonferansen 2024. Det var fullt hus på Parken Kulturhus på Raudeberg denne dagen når næringen var samlet til faglig påfyll og nettverksbygging. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss var en av mange som tok turen til konferansen denne dagen. Ministeren holdt et eget innlegg på scenen og deltok i paneldebatten for å diskutere hvordan vi kan løse miljø- og fiskehelse-utfordringer i havbruk og hva som skal til for å lykkes med økt bearbeiding i Norge.
- Reglene vi har i dag er ikke lenger godt nok tilpasset de utfordringene næringen har, uttalte ministeren.
Hun forteller at regjeringen nå ønsker å få på plass bedre løsninger som kan stå seg over tid, samt insentiv til næringen for å sikre at aktørene driver på en mest mulig bærekraftig måte.
- Vi har veldig mange ledd i byråkratiet i Norge. Når laksenæringen skal prøve å få til endringer for å løse utfordringene med for eksempel lus, så drukner aktørene i byråkratiet, uttalte styreleder i Sjømat Norge, Gunnar Haagensen, til ministeren som ønskjer å ha ein god dialog med næringa som sikrer at nye tiltak gjer at ein treff måla om meir bærekraftig matproduksjon.
Det var mange spennende innlegg under konferansen og interessante innspill til hvordan næringen kan løse sine utfordringer og ruste seg for fremtiden.
- Hvordan lykkes med økt bearbeiding i sjømatindustrien – Gunnar Haagensen, styreleder i Sjømat Norge
- Sjømatnæringen – en viktig del av den grønne omstillingen – Aina Valland, leder kommunikasjon og samfunnskontakt i Lerøy
- Sjømateksporten i en turbulent verden – Finn Arne Egeness, sjømatanalytiker i Nordea
- Hvordan løse miljø- og fiskehelse-utfordringer i havbruk? Hva skal til for å lykkes med økt bearbeiding i Norge? (Panelsamtale) – Fiskeri- og havministeren, Gunnar Haagensen (styreleder Sjømat Norge), Aina Valland (Lerøy), Finn Arne Egeness (Nordea), Olve Grotle (H) og Alfred Bjørlo (V)
- Råvareløftet – nye og bærekraftige råvarer til fiskefôr – Olav Fjeld Kraugerud, seniorrådgiver i Bellona
- Hvor skal fremtidens vekst i norsk sjømatnæring komme fra? Hvilken rolle spiller oppdrett av torsk? – Ola Kvalheim, konsernsjef i Ode
- Hva er konsekvensene ved å miste MSC-sertifiseringen for torsk og hyse, og finnes det alternativer til MSC? – Morten Hyldborg Jensen, adm.dir. i Nordic Group
- Forebyggende fiskehelse – sett fra en oppdretters perspektiv – Kristoffer Karstensen, samdrift Marø Havbruk og E. Karstensen Fiskeoppdrett
- Lærdom fra økologisk lakseproduksjon, friskere laks med mindre fett – Bjørn Grønevik, regionsleder i Havkar Drift
- Smart Farming – kan ny teknologi bane vei for økt bærekraft og vekst? – Jan Ove Kolseth, produksjonssjef sjø i Mowi ASA
- Hopp i havet: støtteordningar som driv framtidas fiskeri og havbruk – Sigrid Alice Hovland og Arild Hornnes, Innovasjon Norge
- Hvordan kan sjømatnæringen tiltrekke seg neste generasjon arbeidstakere? – Mads Aarvik, leder i YoungFish Vest