Samlet næringen og ministeren til fiskeri- og havbrukskonferanse i Måløy

Se video om fiskeri- og havbruksnæringen i Måløy HER.

Onsdag 25. september arrangerte Måløy Vekst, i samarbeid med Vestland Fylkeskommune, Fiskeri- og havbrukskonferansen 2024. Det var fullt hus på Parken Kulturhus på Raudeberg denne dagen når næringen var samlet til faglig påfyll og nettverksbygging. Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss var en av mange som tok turen til konferansen denne dagen. Ministeren holdt et eget innlegg på scenen og deltok i paneldebatten for å diskutere hvordan vi kan løse miljø- og fiskehelse-utfordringer i havbruk og hva som skal til for å lykkes med økt bearbeiding i Norge.

  • Reglene vi har i dag er ikke lenger godt nok tilpasset de utfordringene næringen har, uttalte ministeren.

Hun forteller at regjeringen nå ønsker å få på plass bedre løsninger som kan stå seg over tid, samt insentiv til næringen for å sikre at aktørene driver på en mest mulig bærekraftig måte.

  • Vi har veldig mange ledd i byråkratiet i Norge. Når laksenæringen skal prøve å få til endringer for å løse utfordringene med for eksempel lus, så drukner aktørene i byråkratiet, uttalte styreleder i Sjømat Norge, Gunnar Haagensen, til ministeren som ønskjer å ha ein god dialog med næringa som sikrer at nye tiltak gjer at ein treff måla om meir bærekraftig matproduksjon.

Se konferansen i opptak her.

Det var mange spennende innlegg under konferansen og interessante innspill til hvordan næringen kan løse sine utfordringer og ruste seg for fremtiden.

  • Hvordan lykkes med økt bearbeiding i sjømatindustrien – Gunnar Haagensen, styreleder i Sjømat Norge
  • Sjømatnæringen – en viktig del av den grønne omstillingen – Aina Valland, leder kommunikasjon og samfunnskontakt i Lerøy
  • Sjømateksporten i en turbulent verden – Finn Arne Egeness, sjømatanalytiker i Nordea
  • Hvordan løse miljø- og fiskehelse-utfordringer i havbruk? Hva skal til for å lykkes med økt bearbeiding i Norge? (Panelsamtale) – Fiskeri- og havministeren, Gunnar Haagensen (styreleder Sjømat Norge), Aina Valland (Lerøy), Finn Arne Egeness (Nordea), Olve Grotle (H) og Alfred Bjørlo (V)
  • Råvareløftet – nye og bærekraftige råvarer til fiskefôr – Olav Fjeld Kraugerud, seniorrådgiver i Bellona
  • Hvor skal fremtidens vekst i norsk sjømatnæring komme fra? Hvilken rolle spiller oppdrett av torsk? – Ola Kvalheim, konsernsjef i Ode
  • Hva er konsekvensene ved å miste MSC-sertifiseringen for torsk og hyse, og finnes det alternativer til MSC? – Morten Hyldborg Jensen, adm.dir. i Nordic Group
  • Forebyggende fiskehelse – sett fra en oppdretters perspektiv – Kristoffer Karstensen, samdrift Marø Havbruk og E. Karstensen Fiskeoppdrett
  • Lærdom fra økologisk lakseproduksjon, friskere laks med mindre fett – Bjørn Grønevik, regionsleder i Havkar Drift
  • Smart Farming – kan ny teknologi bane vei for økt bærekraft og vekst? – Jan Ove Kolseth, produksjonssjef sjø i Mowi ASA
  • Hopp i havet: støtteordningar som driv framtidas fiskeri og havbruk – Sigrid Alice Hovland og Arild Hornnes, Innovasjon Norge 
  • Hvordan kan sjømatnæringen tiltrekke seg neste generasjon arbeidstakere? – Mads Aarvik, leder i YoungFish Vest

Bildegalleri